Wat komt erbij kijken?
Achter de schermen gebeurt er meer bij het opstellen van een asbestattest dan je zou denken:
Vooronderzoek
Zodra we een formele opdracht krijgen, beginnen we met een vooronderzoek van het betreffende pand. Het is belangrijk dat je als eigenaar alle beschikbare informatie meedeelt; op die manier krijgen we reeds voor het plaatsbezoek een beeld van de constructietechnieken en de gebruikte materialen.
Verschillende informatiebronnen kunnen hierbij nuttig zijn:
- Plannen van de woning
- Lastenboeken en bestekken
- Kadastrale informatie
- (Oude) foto's
- Zachte info van vorige eigenaars
- Etc.
Plaatsbezoek
Na afronding van het vooronderzoek voeren we een plaatsbezoek uit. Hierbij doen we een fysieke rondgang in het pand, met de noodzakelijke staalnamen.
Het aantal stalen is rechtstreeks afhankelijk van de aangetroffen materialen en zal dus variëren van pand tot pand.
Hou er als eigenaar of gevolmachtigde rekening mee dat de ADI bij het plaatsbezoek toegang moet hebben tot alle te inspecteren ruimtes. Bij voorkeur is het pand dus leeg en veilig toegankelijk.
Labo-analyse
Genomen stalen worden zorgvuldig verpakt en overgemaakt aan een FOD WASO-erkend laboratorium voor asbest-identificatie.
Gemiddeld genomen duurt dit een vijftal werkdagen, waarna men met zekerheid kan zeggen of een bepaald materiaal al dan niet asbesthoudend is.
Het attest
Na analyse van alle informatie bekom je een gestandaardiseerd asbest-attest.
Het beschrijft alle onderzoeksdaden die we verricht hebben, de stalen die er genomen zijn, hun locatie, en het resultaat van hun analyse.
Via het asbestattest weet je of jouw pand asbestveilig is of niet, en welke maatregelen eventueel worden geadviseerd om met een niet-veilige situatie om te gaan.