top of page

Het Asbestattest

Sinds 2022 is het in Vlaanderen (en bij uitbreiding geheel België) verplicht om bij overdracht van een onroerend goed een asbestattest door een asbestdeskundige te laten opstellen.

Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over het asbestattest, wanneer het verplicht is, hoe je het verkrijgt, wat de prijzen zijn en wie betaalt.

Zoek je een asbestdeskundige? Dan zijn wij je oplossing. Neem hier contact op.

Pakketten

Wat is het asbestattest?

Een asbestattest in Vlaanderen is een officieel document (OVAM) dat een opsomming geeft van eventuele aangetroffen asbesthoudende of asbestverdachte materialen in een pand. Dat kan gaan over een huis of appartement tot garage of loods.

 

Het bevat ook een plattegrond en een fotodossier waarin je kan zien waar welke materialen precies zijn aangetroffen. Zo weet je ten allen tijde of er bij normaal gebruik van het pand een blootstellingsgevaar mogelijk is.

Waarom een asbestattest?

Tussen de Tweede Wereldoorlog en de jaren 90 werd asbest immers enorm veel gebruikt in de bouwsector, en door de verwering van die materialen kan dat vandaag de dag gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Het verplicht asbestcertificaat past in het actieplan ‘Vlaanderen Asbestveilig 2040’ dat werd opgesteld door de Vlaamse Regering in samenwerking met OVAM en moet de bevolking behoeden voor de inherente gevaren van de aanwezigheid van asbest in het Vlaamse patrimonium. 

Wijzende pen en vinger op document

Wat houdt een asbestattest in?

Wanneer je een asbestattest laat opstellen heb je een bewijs in handen dat een asbestdeskundige jouw pand heeft onderzocht en een inventaris heeft opgesteld inzake de asbestverdachte of asbesthoudende materialen die daarin aanwezig zijn.

Ook kan je hierin adviezen terugvinden met betrekking tot die materialen; zo kan er bijvoorbeeld geadviseerd worden om een bepaald materiaal zo snel mogelijk te verwijderen om een gezonde leefomgeving te garanderen.

Wijzende pen en vinger op document

Wanneer is een asbestattest
nodig en vereist?

Het asbestattest is verplicht bij de overdracht (verkoop, of schenking, met een uitzondering voor erfenissen) van een onroerend goed met een minimale oppervlakte van 20m2.

Vanaf wanneer (welk bouwjaar) is een asbestattest verplicht? Het OVAM asbestattest is verplicht voor onroerend goed met een bouwjaar van vóór 2001.

Microscoop

Wie levert een asbestattest af?
Wie mag een asbestattest opmaken?

Enkel een gecertificeerd Asbestdeskundige Inventarisatie (ADI) mag een asbestattest opmaken.

 

Een ADI heeft een doorgedreven en erkende opleiding gevolgd inzake het herkennen en bemonsteren van asbesthoudende materialen.

 

Verder moet een ADI gecertificeerd en verzekerd zijn, en is een jaarlijkse bijscholing verplicht.

Hoe een asbestinventarisatie verloopt lees je hier.

Microscoop

Hoeveel kost een asbestattest? 

Wie betaalt het asbestattest?

De kostprijs van een asbestattest hangt af van verschillende factoren, waarvan bouwjaar en oppervlakte de voornaamste zijn. Een pand met bouwjaar 1975 zal statistisch gezien meer asbesthoudende materialen bevatten dan een pand met bouwjaar 1999. Bijgevolg is de kans op bijkomende monsternames dan ook groter.

Tenzij anders overeengekomen met een mogelijke koper, zal de verantwoordelijkheid voor het asbestattest bij de verkoper liggen. Het is immers een verplichting die voldaan moet zijn bij de ondertekening van het compromis!

Contacteer ons

Om een idee te krijgen van de kostprijs voor jouw asbestattest, kan je een kijkje nemen bij onze richtprijzen! Een offerte maken we echter altijd op maat, dus aarzel niet om ons te contacteren!

bottom of page